vineri, 15 aprilie 2011

Ce este politica!

Fiind membru a unui partid politic , si nu unul oricare , am inceput sa vad si sa cunosc politica altfel de cat din ziare, TV , sau din auzite. In ultima perioada am observat un interes mai mare , din partea noastra a tinerilor de a face politica , ma refer atat la colegii mei de partid cat si la prietenii mei , care ma intreaba ce este politica ? special pentru ei am postat acest articol o mica teorie la tot ce este legat de politica, practic va invit alaturi de noi Tinerii liberali Ieseni , sa facem o politica a noastra! Veti intalni tineri care au si alte preocupari de cat decat cele de zi cu zi ; impreuna facem proiecte dar cel mai important ne implicam activ alaturi de seniorii nostri la programul de guvernare locala -si tu poti schimba ceva in orasul tau , detalii aici, vino alaturi de noi sa modernizam Iasul!

Ce este politica?

Termenul analizat si derivatele sale apar în lecturile si în conversatiile noastre zilnice. Este utilizat în contexte diferite:

• fie ca substantiv – „politica“: politica economica, politica militara, politica de securitate, politica educationala, politica externa, politica extremista, politica guvernamentala, politica locala, politica nationala, a face politica;

• fie ca adjectiv – „politic/a“: actiune politica, decizie politica, om politic, joc politic, optiune politica, interes politic, control politic, simbol politic, inovatie politica, sentiment politic, context politic, aritmetica politica

În sensul cel mai larg, politica include procesul decizional si procesul de implementare a deciziilor de catre un grup care emite si impune reguli pentru membrii sai. Mai concret, politica însumeaza arta si stiinta de a guverna.

--Concluzionând cele afirmate mai sus, putem defini politica drept procesul în care un grup de oameni, cu opinii sau interese initial divergente, adopta decizii colective care în general sunt acceptate ca fiind angajante pentru grup si impuse acestuia.

Restrângând aceasta definitie în sensul ce ne intereseaza, politica este o forma de activitate sociala, principala sa sfera constituind-o participarea la trebuintele statului, determinarea formelor, functiilor si continutului activitatii sale

Politicul ca sistem politic

Sistemul social global este alcatuit dintr-o multitudine de subsisteme care ar trebui, în punctele esentiale, sa prezinte aceleasi caracteristici ca si întregul, dar la un nivel diferit, în functie de natura fiecaruia.

Societatea ca sistem global este alcatuita din mai multe subsisteme care, luate fiecare în parte, constituie sisteme de sine statatoare, cu specific, relatii, dinamica si activitati proprii.

Între sistemul (subsistemul) politic si sistemul social global se instituie un raport ca de la parte la întreg, primul reprezentând acel domeniu al vietii sociale în care se desfasoara activitatea constienta si coordonata a membrilor unei comunitati, pentru sustinerea si atingerea unor obiective ghidate de interese care se pot manifesta sub o multitudine de forme, precum: interese individuale, generale, de grup, nationale, internationale (regionale, globale), divergente, convergente, economice, spirituale si politice.

Doua elemente deosebesc relatiile politice de restul relatiilor sociale:

• caracterul programatic: relatiile politice iau nastere pe baza actiunii deliberate a indivizilor;

• caracterul organizat: aceste relatii speciale au nevoie de un cadru adecvat de manifestare, si anume de institutii politice, de programe,

Institutiile politice reprezinta acea parte a sistemului politic, care indica gradul de organizare politica a societatii la un moment dat.

La modul general, institutiile sunt „procesualitatile care rezulta din încercarea de reglare explicita a relatiilor dintre oamenii care concura la obtinerea unei anumite finalitati“. Daca finalitatea este politica, atunci institutiile au evident un caracter politic.

Institutiile politice au rolul de a stabili pentru individ anumite reguli de conduita, de a aprecia atitudinea acestuia în functie de criterii specifice si de a sanctiona comportamentul indezirabil, determinându-l astfel sa se înscrie pe traiectoria stabilita prin criteriile si regulile prescrise.

Constiinta politica poate avea conotatii multiple la fel ca si expresia „a face politica“. Se poate aprecia ca si constiinta politica este în functie de nivelul de cultura, de percepere a evenimentelor, de actualitatea informatiei si de dorinta de participare si de implicare constienta în mersul societatii în general.

Totusi, la nivelul discutiilor stiintifice, prin constiinta politica întelegem totalitatea ideilor si atitudinilor în legatura cu autoritatea, disciplina, responsabilitatile guvernamentale si alte situatii asociate comunicarii culturale.

Ca dimensiune subiectiva a politicului, constiinta politica este pâna la urma proprie fiecarui cetatean.

Alaturi de constiinta politica putem vorbi de constiinta de clasa, o notiune care are o arie de acoperire mai restrânsa decât prima, având un grad de specializare mai ridicat. Asadar, constiinta de clasa exprima, în sens general, „starea de a fi constient de diviziunile sociale din societate si de apartenenta la o clasa sociala anume“4. Aceasta a fost o notiune mult vehiculata de promotorii si sustinatorii ideologiei comuniste, fiind asociata adeseori cu interesele clasei muncitoare.

Actiunea politica exprima ansamblul comportamentelor evidente, observabile si cu relevanta politica prin care se manifesta cetateanul, grupul social si comunitatea umana. Finalitatea a tot ceea ce presupune politicul (relatii politice, institutii politice si constiinta politica) se materializeaza în actiune politica.

Componentele sistemului politic se afla într-o strânsa legatura, asigurând functionarea acestuia ca modelator al vietii sociale, ca organizator si conductor.

Politicul trebuie sa fie un sistem dinamic, sa se reorganizeze în permanenta în functie de nevoile sociale, fie ele individuale, de grup sau generale.

3. Politologia

Abordarea unei problematici atât de complexe si dificile, cum este cea a prezentarii aspectelor esentiale care particularizeaza politiologia, o consideram ca o încercare de a patrunde tot mai adânc în labirintul unui domeniu caruia însasi stiinta cauta înca sa-i decodifice necunoscutele.

Domeniul politic, ca domeniu al vietii sociale, constituie obiect de studiu al mai multor discipline politice, al stiintelor politice.

Ceea ce conteaza si ceea ce credem ca constituie o urgenta este întelegerea politicii, nu dupa pasiuni, emotii si pareri partinitoare, ci dupa întemeieri echilibrate si sustinute de dovezi. A stapâni stiintific domeniul politic înseamna astfel a nu te lasa dus de impresii, ci a integra impresiile într-un rationament cât mai strâns posibil, a-ti pune problema consecintelor si a repercusiunilor actiunilor tale, cântarind lucid si distant afectiv fiecare eveniment major sau aspect minor cu care te poti întâlni

Mai simplu spus, stiintele politice studiaza politica, proces care presupune aflarea raspunsului la un numar important de întrebari, printre care amintim6:

• Ce valori si comportamente produc neîntelegeri si conflicte politice?

• Ce organisme politice intervin în lupta pentru obtinerea consensului politic?

• Care este natura relatiilor socio-economice în cadrul unei politici?

• Cât de potrivite sunt resursele disponibile pentru a face fata eforturilor, cât de echitabil sunt distribuite si cum sunt protejate interesele materiale?

• Care sunt procedurile legislative si structurile constitutionale din fiecare tara si cât de bine corespund ele nevoilor nationale?

• Care sunt structurile interne si procedurile utilizate în dezbaterea problemelor internationale si a relatiilor cu alte state?

Un cercetator din domeniul stiintelor trebuie sa raspunda unui „puzzle politic“, trecând prin etape diferite:

• urmareste evenimentele;

• retine datele/lucrurile care se contureaza în tendinte;

• îsi pune întrebari asupra aparitiei anumitor fenomene si a evolutiei lor

Politologia (stiinta politica) este stiinta teoretica fundamentala, a carei denumire provine de la doua cuvinte grecesti: „polis“ – stat, cetate, si „logos“ – stiinta, în acest caz stiinta despre stat, despre cetate, adica „stiinta politica“.

Modelul empirist, dezvoltând un pragmatism stiintific si obiectiv prin apelul la matematizarea, adesea excesiva a sociologiei politice (a se vedea lucrarile lui P. Lazersfeld, B. Berelson, A. Campbell si P. Conserve), nu crede decât în fapte, în „real“ si prin interesul numai pentru ceea ce este masurabil risca sa nu poata întelege decât o parte a societatii autentice.

Modelul functionalist, asemanând societatea cu un corp uman, postuleaza o unitate functionala a societatii (S. Almond, B. Powell). Pe baza afirmatiei ca sistemele politice asigura întotdeauna aceleasi functii, acest curent este considerat conservator si tentat de un anumit finalism care vede în orice fapt social raspunsul la o nevoie functionala si ca ar confunda obisnuinta cu necesitatea: „Ceea ce noi numim institutii necesare nu sunt adesea decât institutii cu care ne-am obisnuit“ (A. de Tocquevielle).

Modelul individualist, având ca reprezentant de seama pe R. Boudon, reprosând teoriilor holiste privilegierea analizei totalitatilor si nu a indivizilor (clasa sociala, poporul, clanul), îsi propune sa înlature conceptia conform careia indivizii nu sunt decât simple masinarii ale unui sistem care îi depaseste si sa restituie comportamentelor politice partea lor de indeterminare, de hazard, insistând asupra evantaiului de alegeri care se ofera actorilor.

Modelul dezvoltarii, sesizând corect trecerea de la o structura politica traditionala la una moderna, introduce dinamism în analiza proceselor de transformare a sistemelor politice (D. Apter si E. Shils). Identificând cei mai importanti parametri care permit evaluarea gradului de modernitate politica (diferentierea structurala, existenta într-un sistem politic dat a unor functii, capacitatea sistemului de a satisface asteptarile societatii de a rezolva conflictele), acest model are un defect major când compara sistemele politice doar cu democratiile occidentale considerate drept prototip al oricarei evolutii politice.

Domeniul politic, ca domeniu de studiu al stiintei politice, a fost si ramâne un centru de interes social major, caruia explicatia politologica îi configureaza dezvoltari epistemologice specifice.

Politologia devine astfel stiinta teoretica fundamentala care are menirea de a elabora concepte care sa exprime esenta si complexitatea politicii, de a studia legi si procese specifice domeniului politic, modalitatile în care acestea se manifesta în functie de conditiile existente la un moment dat.

Politologia studiaza acele legi si procese specifice domeniului politic, fiind stiinta celor mai generale norme ale acestui subsistem al sistemului social global si ale modalitatilor în care acestea se manifesta, în functie de conditiile existente la un moment dat.

Categoriile studiate de politologie sunt de maxima generalitate si se refera la sistemul politic, la stat si putere politica, la patriotism si regimuri politice, la democratie si actiune politica.

Ca teorie generala despre domeniul politic, politologia are anumite functii:

• cognitiva, deosebit de importanta pentru ca prin aceasta functie se realizeaza cunoasterea si întelegerea fenomenului politic si, de aici, interpretarea cât mai corecta a acestui fenomen conducând la o atitudine si un comportament corespunzator, valabile pentru societatea politica si pentru societatea civila;

• normativa, întelegându-se prin aceasta caile, mijloacele, metodele privind organizarea si conducerea politica pe cât se poate de eficienta a societatii;

• prospectiva, care se refera la previziunea politica pe baza unor investigatii de amploare, menita sa descifreze tendintele fenomenului politic, mutatiile ce survin în cadrul raporturilor sociale pe plan national si international si a noilor cerinte de progres ale societatii;

• educativa, care sa vizeze implicarea responsabila a fiecarui cetatean în activitatea politica în cadrul careia sa primeze spiritul patriotic, democratic, respectarea valorilor general umane.

Asadar, politologia cauta sa determine identitatea fenomenului politic contemporan, paralel cu evaluarea solutiilor care au fost deja aplicate si a rezultatelor acestora.

Concepte-ancora:

• sistem politic;

• relatii politice;

• institutii politice;

• constiinta politica;

• actiune politica.

Niciun comentariu: