luni, 31 ianuarie 2011

A aparut un nou stat in lume-al 193 lea

Ştirea asta în România nu prea aveţi cum să o auziţi pentru simplul fapt că nu interesează pe nimeni (a se vedea cazul Tunisiei şi al Egiptului când presa românească s-a trezit abia în a VI-zi). După zeci de ani de război între Nordul musulman şi sudul creştin... Sudanul s-a divizat în două state independente. Deocamdată statul se numeşte SUDANUL DE SUD cu Capitala la JUBA.

Aproape 99 la sută dintre locuitorii din sudul Sudanului au votat în favoarea secesiunii la referendumul pentru independenţă desfăşurat între 9 şi 15 ianuarie, conform primelor rezultate preliminare complete, publicate duminică de Comisia electorală, relatează AFP. Conform cifrelor publicate pe site-ul Comisiei electorale din Sudanul de Sud, după numărarea a 100 la sută din voturi, 98,3 la sută dintre alegători au votat în favoarea secesiunii.Rezultatele urmează să fie anunţate oficial duminică, în cursul unei ceremonii organizate la Juba, în prezenţa lui Salva Kiir, preşedintele regiunii semiautonome Sudanul de Sud. Rata de participare la vot a depăşit 96 la sută în sudul Sudanului şi 97 la sută în diaspora.

Victoria opţiunii secesioniste urmează să ducă la divizarea Sudanului, cea mai mare ţară africană, şi înfiinţarea celui de-al 193-lea stat din lume.Referendumul reprezenta unul dintre punctele esenţiale ale acordului de pace global care a pus capăt, în 2005, celui de-al doilea război civil dintre nordul musulman şi majoritar arab şi sudul afro-creştin. Conflictul s-a soldat cu două milioane de morţi şi patru milioane de refugiaţi. Primul război civil, desfăşurat între 1955 şi 1972, a avut ca rezultat acordarea unui statut de autonomie pentru zonele din sudul Sudanului.

În baza rezultatelor referedumului, Sudanul de Sud ar urma să devină stat independent la încheierea perioadei de tranziţie de şase ani stabilită de acordul global. Însă Sudanul de Sud, regiune petrolieră cu mai mult de 8,5 milioane de locuitori, va deveni una dintre cele mai sărace ţări din lume.Autorităţile de la Khartoum au promis că vor recunoaşte secesiunea în cazul în care scrutinul va fi liber şi transparent.

Sursa: pesurse.ro

Niciun comentariu: