luni, 7 februarie 2011

AGENDA POLITICA -Uniunea Social Liberala-USL


- 20 DE PRIORITATI -

PSD și PNL-PC (ACD) hotărăsc să pună bazele juridice ale unei platforme politice comune care are drept scop fundamental elaborarea, adoptarea și implementarea, până în anul 2020, a unei agende publice care cuprinde următoarele obiective principale:

1. Înlăturarea de la putere pe cale democratică a actualui regim clientelar-mafiot corupt și ineficient, regim care a atacat toate instituțiile democrației parlamentare, a subminat economia națională, a afectat direct nivelul de trai al majorității românilor, a încălcat drepturi și libertăți constituționale, a depreciat grav poziția și imaginea României pe plan internațional.
2. Revenirea României pe un drum politic, economic și social european, drumul democrației și al prosperității, printr-o strategie de reconstrucție a țării, a unui autentic stat de drept și a instituțiilor acestuia, a unei economii performante și a unei justiții sociale reale.
3. Asigurarea bunăstării cetățenilor, a nivelului de trai, a veniturilor, a condițiilor de muncă și de viață. Fiecare cetățean din această țară, indiferent de condiția socială, de nivelul de educație și de venit, de origine etnică, limbă, religie sau opinii politice, are dreptul la o viață liberă, decentă și prosperă. Este obligația oricărui guvern și a tuturor instituțiilor publice să lucreze pentru acest obiectiv. În acest sens, vom acționa pe trei direcții:
a. reluarea creșterii economice pe o bază sustenabilă;
b. reformarea marilor sisteme publice (educație, sănătate, justiție, ordine publică, securitate socială);
c. modernizarea administrației centrale și locale.
4. Asigurarea bunei guvernări și a administrației moderne și eficiente, definite de responsabilitatea în fața cetățenilor și activitatea exclusiv în folosul acestora.
5. Reprezentarea intereselor majore ale României în relațiile internaționale printr-o politică externă demnă, pragmatică, eficace, definită de viziune și coerență.

Partidele semnatare ale prezentului document - PSD, PNL și PC, își păstrează intactă identitatea istorică, doctrinară și juridică, precum și angajamentele fundamentale față de propriii susținători și alegători. Constatăm însă, în fața crizei fără precedent în care regimul actual a aruncat România, precum și a abuzurilor și a amenințărilor pe care acest regim le prezintă, necesitatea unei acțiuni comune și convergente a forțelor democratice din România.

PSD și PNL-PC se asociază în Uniunea Social Liberală, deschisă în continuare tuturor forțelor politice și civice care doresc să contribuie la îndeplinirea obiectivelor asumate de fondatorii Uniunii. Angajamentul nostru comun este impus și de uriașul efort necesar pentru îndeplinirea acestor obiective pe termen mediu și lung. Astăzi, interesul național ne impune unirea ideilor, energiilor, aspirațiilor și competențelor în jurul și în slujba valorilor în care credem împreună.

Credem în dreptul și destinul României și al românilor de a trăi în libertate și prosperitate.
Credem în valorile fundamentale care stau la baza civilizației europene.
Credem în statul social și solidaritatea socială, așa cum sunt definite în Constituția României, în tratatul de la Lisabona și în strategia Europa 2020.
Credem în economia de piață liberă, în proprietate privată, concurența loială și spiritul antreprenorial.
Credem în democrația parlamentară, în statul de drept, în libertatea individuală și în egalitatea în fața legii.
Credem în identitatea națională, în valorile istorice, culturale și morale ale poporului român.

USL este o platformă politică de uniune națională, cu obiective compatibile atât cu valorile stângii (egalitate de șanse, solidaritate, justiție socială, echilibru social) cât și cu valorile dreptei (drepturi și libertăți individuale, piața și inițiative libere, proprietate privată, descentralizare, rolul social al elitelor și valorilor spirituale).

10 PRIORITĂȚI PENTRU
REFORMA INSTITUȚIONALĂ ȘI MODERNIZAREA ROMÂNIEI

1. Stat eficient în slujba cetățeanului. Vrem și vom realiza reformarea instituțiilor statului, restabilirea autorității acestora și revenirea la scopul fundamental de îndeplinire a intereselor publice.
2. Stat de drept și mecanisme democratice autentice. Vrem și vom realiza respectarea drepturilor și libertăților civile fundamentale și susținerea valorilor libertății.
3. Parlament întărit. Vrem și vom realiza creșterea rolului și prestigiului Parlamentului, ca reprezentant suprem al voinței naționale, controlul parlamentar real asupra Guvernului și a celorlalte instituții prevăzute de Constituție, precum și responsabilitatea fiecărui parlamentar în fața celor care l-au ales.
4. Justiție independentă și responsabilă. Vrem și vom realiza depolitizarea deplină a justiției, în paralel cu creșterea eficienței și reponsabilității actului de justiție, independența reală a CSM și a parchetelor și îndeplinirea standardelor asumate la nivel european.
5. Constituție revizuită. Vrem și vom realiza reforma constituțională care să definească limpede separația și echilibrul puterilor în stat, raportul Președinte - Guvern, rolul Curții Constituționale.
6. Valorificarea și protejarea resurselor umane și naturale ale României în interes național. Vrem și vom realiza o strategie coerentă și realistă de identificare și valorificare a resurselor naționale.
7. Diplomație pragmatică, voce puternică în plan internațional. Vrem și vom realiza o politică externă pragmatică și eficientă, în scopul creșterii credibilității și influenței României în lume, implicării active în deciziile UE, afirmării propriei viziuni și contribuții la viitorul construcției europene, racordării reale la agenda 2020 a UE și consolidării legăturilor de bună vecinătate.
8. Sprijin pentru românii din străinătate. Vrem și vom realiza o rețea instituțională activă pentru protejarea drepturilor cetățenilor români care trăiesc și muncesc în străinătate.
9. Societate civilă implicată. Vrem și vom realiza o relație deschisă și reprezentativă cu societatea civilă. Considerăm o prioritate intensitatea și stabilitatea comunicării și consultării cu sindicatele, asociațiile patronale, asociațiile profesionale, reprezentanții mediului de afaceri, comunitatea academică, ONG-uri etc.
10. Valori autentice respectate. Vrem și vom realiza afirmarea și promovarea valorilor și reperelor morale, culturale, educaționale și profesionale și restabilirea unei ierarhii autentice a valorilor și modelelor publice.

10 PRIORITĂȚI PENTRU
REFORMA ECONOMICĂ, SOCIALĂ, POLITICĂ ȘI ADMINISTRATIVĂ

1. Mai multă economie, mai puțină birocrație. Vrem și vom realiza refacerea sistemului economic al țării pe baza unui nou model bazat pe creșterea economică sustenabilă. Acest model se va realiza prin:
a. crearea de noi locuri de muncă;
b. stimularea unui sector privat puternic, în special a IMM-urilor, autonom în raport cu puterea politică, dependent de legile pieței libere și ale competiției economice reale și nu de bugetul de stat sau de deciziile administrative;
c. scăderea și simplificarea fiscalității;
d. reducerea costului muncii;
e. încurajarea și sprijinirea capitalului național sub toate formele sale (uman, financiar, industrial, tehnologic, cultural);
f. atragerea investițiilor, prin stabilitate și predictibilitate legislativă;
g. absorbția și utilizarea corectă a fondurilor europene;
h. asigurarea stabilității macroeconomice și monetare necesare aderării la moneda unică europeană.
2. Stat Social. Vrem și vom realiza asigurarea fundamentelor statului social conform standardelor constituționale și europene. Vom adopta și aplica decizii clare și realiste de garantare a substanței și cuantumului drepturilor privind accesul la sistemul public de sănătate, la educație, pensie, ajutor de șomaj, protecția familiei, sprijinirea tinerilor, salariul minim, concediul, puterea de cumpărare, drepturile sindicale.
3. Priorități naționale de investiții. Vrem și vom realiza o listă de priorități naționale spre care să se îndrepte principalele eforturi și investiții publice în scopul dezvoltării durabile și recuperării decalajelor de dezvoltare. Vom acorda o atenție specială modernizării zonelor rurale, cele mai afectate de ultimii 20 de ani.
4. Parteneriate comerciale eficiente. Vrem și vom realiza o strategie de relații economice și comerciale cu SUA, UE, dar și cu noile puteri economice BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), precum și cu țările nemembre UE, care au reprezentat în trecut parteneri comerciali importanți ai României.
5. Dreptate socială. Vrem și vom realiza o societate mai dreaptă, prin repararea nedreptăților sociale existente, prin reașezarea relațiilor sociale între diversele categorii profesionale, prin refacerea dialogului social și recâștigarea păcii sociale.
6. Descentralizare reală. Vrem și vom realiza sprijinirea directă a comunităților locale și a administrației publice, prin redirecționarea unor resurse financiare importante pentru dezvoltarea locală și transferul unor competențe administrative de la autoritatea centrală la autoritățile locale, pe baza principiului subsidiarității.
7. Depolitizarea și eliminarea clientelei politice. Vrem și vom realiza o depolitizare reală, prin promovarea în funcții publice, pe criteriile vocației serviciului public, competenței și moralității și asumarea funcțiilor pe criteriul politic doar la nivel de ministru, secretar de stat și funcții asimilate, în baza unui nomenclator clar și limitat. Vrem refacerea unui corp de funcționari publici competenți și apolitici.
8. Transparență în utilizarea banului public. Vrem și vom realiza un sistem transparent, eficient și responsabil de colectare și utilizare a tuturor fondurilor publice, de acțiune eficientă anticorupție și antievaziune.
9. Nici un cetățean nu este abandonat de stat. Vrem și vom realiza asigurarea bunăstării cetățenilor prin crearea unui echilibru mai mare în societate prin încurajarea și susținerea celor performanți și, în același timp, ajutorarea celor defavorizați, combaterea sărăciei, polarizării și excluderii sociale, după principiul “nici un cetățean nu este abandonat de stat”.
10. Vot nefraudat și reprezentativ. Vrem și vom realiza un sistem electoral just, democratic și transparent, care să asigure reprezentativitatea și să înlăture orice posibilitate de fraudă electorală.

Niciun comentariu: