miercuri, 23 februarie 2011

Statutul Studentului







"Clubul Studentesc Liberal realizeaza proiectul "Afirma-ti drepturile! " in care se va dezbate Statutul Studentului.
Statutul Studentului reprezintă partea integrantă a Legii Învăţământului ce cuprinde totalitatea drepturilor şi obligaţiilor studenţilor ce învaţă în instituţiile de Învăţământ Superior Românesc.

Clubul Studentesc Liberal a realizat un material in acest sens, pe care doreste sa-l supuna dezbaterii in cadrul unui workshop.
Eveniment va avea loc vineri, 25 februarie, ora 16.00, la sediul PNL din Podu Ros. La eveniment sunt invitati orice student din societatea civila interesat sa participe la conceperea unui material cat mai aproape de necesitatile si nevoile studentului.
Ne propunem, în urma proiectului, să realizăm un document politic asumat de către Clubul Studentesc Liberal Iasi si Departamentul de Politici Publice al TNL.
La eveniment va participa si dl. deputat Cristian Adomnitei. "


CSL Iasi (Clubul Studentilor Liberali - Iasi)
Statutul Studentului
Variantă propusă de Clubul Studenţesc Liberal - Iaşi
Art.1 Prevederi Generale
1) Prevederile prezentului statut se aplică tuturor studenţilor care frecventează cursurile unei universităţi de stat, particulară sau confesională, cu sau fără taxă, la forma de învăţământ de zi sau la distanţă, la ciclurile de licenţă, master sau doctorat.
2) Drepturile prevazute în acest statut sunt recunoscute tuturor studenţilor, indiferent de etnie, religie, sex, orientare sexuală sau politică. Totodată, acest statut recunoaşte drepturile studenţilor indiferent de regimul de şcolarizare al acestora (cu sau fară taxă ).
3) Universităţile trebuie să asigure studenţilor un climat caracterizat prin eficienţă şi profesionalism în care studenţii să îşi desfăşoare activitatea scolară.
4) Universităţile trebuie să abordeze studentul ca un partener strategic în procesul de învăţământ şi să centreze activitatea didactică pe acesta.

Art.2 Integrarea pe piaţa muncii
1) Programa universitară trebuie să fie una de actualitate cu aplicabilitate pe piaţa muncii
2) Instituţiile de învăţământ superior trebuie să elaboreze stagii de practică pentru studenţi, interne şi externe, necesare pregătirii profesionale şi adaptabilităţii pe piaţa muncii
3) Se vor genera facilităţi pentru facultăţile care încheie acorduri de colaborare cu parteneri sociali(instituţii, firme) în vederea pregătirii profesionale a studenţilor.

Art.3 Drepturile studenţilor
1) Studenţii au dreptul de a accesa în mod gratuit următoarele informaţii personale: situaţia şcolară, licenţe, dizertaţii, lucrări de doctorat, acte personale, rezultate la teste psihologice
2) Studenţii au dreptul de a primi din partea facultăţilor suport logistic(spaţii, infrastructură) pentru activităţi extracuriculare
3) Introducerea unei categorii aparte de burse(recompense financiare) pentru studenţii din ciclurile de licenţa şi master care susţin activităţi de cercetare ştiinţifică(sesiuni de comunicări, simpozioane, publicaţii)
4) Universităţile trebuie să ofere studenţilor facilităţi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ(acces la informaţii: internet, publicaţii de specialitate, biblioteci, spaţii de lectură)
5) Studenţii care ocupă locuri finanţate de la bugetul de stat au acces la sistemul de burse acordate de lege, care se indexează cu rata inflaţiei. Suma bugetară minimă trebie sa fie calculată în funcţie de preţurile serviciilor de cazare şi masă oferite de fiecare universitate în parte
6) În situaţia în care universităţile nu pot asigura solicitările de cazare pentru studenţii care sunt eligibili din punct de vedere al situaţie scolare, acestea vor acorda subvenţii pentru susţinerea altei forme de cazare.
7) Fiecare student are dreptul la o evaluare obiectivă a activităţii sale academice, precum şi dreptul de a cunoaşte baremul după care a fost evaluat.
8) În situaţia unor dizabilitaţi certificate medical, universitatea va aplica metode adecvate de evaluare şi examinare
9) Studenţii au dreptul de a fi consultaţi cu privire la elaborarea orarelor şi programelor didactice.
10) Studenţii au dreptul de a participa la evaluarea activităţii cadrelor didactice şi de a veni cu propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii acestora.
11) Studenţii au dreptul de acces la suportul de curs în format fizic sau electronic
12) Durata studiilor prevăzută de lege este recunoscută ca vechime în muncă, începând cu studiile de Masterat.
13) Studenţii au dreptul la protecţia si confidenţialitatea datelor personale. Acestea pot fi oferite doar cu acordul scris al studenţilor.
14) În urma participării la acţiuni extracurriculare de voluntariat studenţii sunt eligibili în vederea acordării unui anumit număr de puncte.
15) Studenţii au dreptul de acces la: regulamente, hotărâri, procese verbale şi alte documente ce îi privesc direct, de la instituţia la care studiază.
16) Studenţii au dreptul sa aibă reprezentanţi în toate comisiile şi consiliile care îi privesc în mod direct pe studenţi, daca acestea sunt stipulate in Carta Universitara.
17) Studenţii au dreptul să propună modificări la regulamentele care îi privesc în mod direct în instituţiile la care studiază, prin intemediul reprezentanţilor aleşi în structurile de Conducere ( Consiliu si Senat )
18) Studenţii au dreptul de a fi informaţi cu privire la normele de securitate şi protectie a muncii.
19) În cazul în care instituţia de învăţământ impune un program de practică în afara oraşului universitar, studentul are dreptul de a beneficia de cazare, masă şi transport gratuit.

Art. 4 Obligaţiile studenţilor
(1) Studenţii au obligaţia de a cunoaşte aspecte din Legea Educaţiei în vigoare ce îi privesc direct, prezentul Statut precum şi regulamentele şi Carta Universitară.
(2) Studenţii au obligaţia de a participa la stagiile de practica prevăzute în programa universitară.
(3) Toţi studenţii au obligaţia de a respecta curăţenia, liniştea şi ordinea în spaţiul universitar.
(4) Toţi studenţii au obligaţia de a păstra integritatea şi buna funcţionare a bazei materiale puse la dispoziţia lor de către instituţiile de învăţământ superior.
(5) Toţi studenţii au obligaţia de a informa autorităţile competente cu privire la existenţa oricărei situaţii care ar putea influenţa buna desfăşurare a activităţilor de studiu individual şi general.
(6) Toţi studenţii au obligaţia de a avea un comportament şi o ţinută vestimentară adecvate spaţiului academic.
(7) Studenţii au obligaţia de a respecta îndatoririle financiare stipulate în contractul de studii.
(8) Studenţii au obligaţia de a respecta normele de securitate şi protectie a muncii.
(9) Studenţilor le este interzisă posesia şi difuzarea de materiale cu caracter obscen sau pornografic, a drogurilor, a substanţelor interzise, precum a armelor albe şi de foc în incinta spatiilor de învăţământ şi cazare ale instituţiilor de învăţămant superior.
(10) Studenţii au obligaşia unui limbaj decent faţă de personalul didactic si nedidactic, precum şi faţă de ceilalţi studenţi din unitatea de învăţământ.

Niciun comentariu: